Guerilla camping

Een van de nieuwste trends op het gebied van kamperen is guerilla camping. Guerilla camping is een vorm van kamperen waar men een tent neerzet op plaatsen die officieel niet bestemd zijn voor kamperen. Het is sneaky, spannend en niet altijd even legaal, maar bovenal een fantastische manier om op een ongebruikelijke plek te overnachten, ver weg van commercie en massatoerisme.

Guerilla camping, ook wel stealth camping of wild camping genoemd, is overgewaaid uit het noorden van Europa. In Noorwegen, Zweden en Finland is het bij wet geregeld dat iedereen toegang heeft tot natuurgebieden waar geen ‘economische activiteiten’ plaatsvinden en daar mag kamperen, zolang het land niet beschadigd wordt. Dit allemansrecht is ondertussen ook ten zuiden van Scandinavië steeds populairder geworden.

Hoe werkt het? Tips & Tricks voor een guerilla camper

De kunst van guerilla camping is om ergens een rustig plekje te vinden in een afgelegen gebied, daar een tentje neer te zetten en om de volgende dag weer in te pakken en door te reizen. Klinkt simpel genoeg, toch? Maar voordat je je kampeerspullen en je fiets pakt, zijn er een aantal punten waar je zeker even aan moet denken. We hebben ze in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

  • Weet waar je gaat kamperen! Wil je je tentje opslaan op privéterrein, dan kan het nooit kwaad om eerst even aan de eigenaar te vragen of het wel of geen probleem is. Vaak genoeg kun je zelfs een kopje koffie of een warme douche aangeboden krijgen – een stuk fijner dan bezoek van een stel boze waakhonden.
  • Zet je tent niet in een droge rivierbedding op, of te dicht bij stromend water. Wat op het eerste gezicht een prima kampeerplek lijkt, kan na een flinke hoosbui snel veranderen in een zeiknatte modderpoel. Niemand houdt van natte voeten, dus kijk goed naar het terrein waar je wil gaan slapen. En hou natuurlijk het weerbericht in de gaten.
  • Het spreekt voor zich, maar laat je kampeerplaats achter zoals je deze aangetroffen hebt. Guerilla camping draait juist om respect voor flora en fauna. Als je een bende achterlaat draag je niet alleen direct bij aan de vervuiling van de lokale natuur, maar je geeft andere guerilla campers ook meteen een slechte naam.
  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Als guerilla camper ben je volledig op jezelf aangewezen, helemaal als je niet mobiel bereikbaar bent. Zorg daarom in ieder geval voor wat basiskennis van eerste hulp en neem voldoende eten en drinken mee. Vergeet ook vooral niet een bandenplaksetje mee te nemen, want een lekke fietsband zit in een klein hoekje.

Vaak zeggen mensen dat wildkamperen gevaarlijk kan zijn. Tuurlijk – guerilla camping heeft risico’s, vooral als je alleen op stap gaat, maar is desondanks zeker de moeite waard om eens te proberen. Neem de voorgaande punten in acht en je bent al een heel stuk op weg. Maar de belangrijkste tip is natuurlijk om gewoon je hoofd erbij te houden, je verstand te gebruiken en geen al te gekke dingen te doen. Dan merk je al snel dat guerilla camping een onvergetelijke ervaring is.