Kamperen in de Ardennen

Op zoek naar een kampeerbestemming die niet te ver weg is en waar u zich geen moment hoeft te vervelen? Waar de natuur, cultuur en culinaire traditie hand in hand gaan? Dan hoeft u niet verder te kijken dan de Belgische Ardennen. Of u nu met vrienden, jonge kinderen of gewoon met zijn tweetjes op vakantie gaat, actief bezig wil zijn of juist liever rustig aan doet, de Ardennen zijn de ideale vakantiebestemming voor jong en oud.

Maar waar gaat kamperen in de Ardennen eigenlijk om? Een kort overzicht:

  • Wandelen en fietsen door het berglandschap
  • Kanoën en raften op de Meuse
  • Cultureel en industrieel erfgoed
  • Gastronomisch genieten: streekproducten en abdijbier

Kamperen is de perfecte manier om kennis te maken met wat de Ardennen te bieden hebben. Er zijn tal van kleinschalige en grootschalige campings die cateren naar uw wensen, maar allemaal hebben ze gemeen dat ze in een van de mooiste en meest diverse natuurgebieden van Europa liggen. Voor een fantastische vakantie hoeft u niet ver van huis te zijn: kamperen in de Belgische Ardennen is een onvergetelijke ervaring.

Blanke dame

Na een lange boswandeling trek in een dame blanche? Probeer op vakantie in de Ardennen dan eens ‘ene blanke dame’ te bestellen. Met een beetje geluk verstaat de ober Waals, de aan het Keltisch en Germaans verwante streektaal die in de Ardennen gesproken wordt. Het Waals wordt tegenwoordig nog maar door een kleine gemeenschap gesproken, maar dat weerhoudt de echte cultuurliefhebber er natuurlijk niet van om het te proberen. Tip: ‘bonjour’ is bondjoû en ‘au revoir’ is a rvey.

Het is in Wallonië – en in de Ardennen in het bijzonder – sowieso goed toeven op culinair gebied. De regio staat bekend om de verscheidenheid aan seizoensgebonden producten. Wild en gevogelte zijn zeer populair en afhankelijk van de tijd van het jaar worden er verschillende soorten lokaal bier gebrouwen. Allemaal zijn ze, net als de Ardennen, robuust en vol van karakter.

Heerlijke gerechten

Sporten en ontspannen

Ook als het Waals u iets minder ligt en u liever fysiek bezig bent, is de Ardennen de juiste plek voor u. Wielrennen en mountainbiken zijn populair onder zowel lokale bewoners als toeristen en ook voor watersporters is het op de Meuse goed toeven. Bent u liever iets minder intens bezig, dan kunt u bijvoorbeeld ook voor een wandel- of fietstocht door het heuvelgebied kiezen.

Liefhebbers van musea kunnen hun hart ophalen aan de Ardennen, want de regio heeft een ontzettend rijke culturele en industriële geschiedenis. De mijnen van Blegny-Mine, Bois du Cazier en Bois-du-Luc zijn, net als de hydraulische scheepsliften van het Centrumkanaal, UNESCO-werelderfgoed. Daarnaast draagt het landschap ook nog steeds de littekens van intensieve gevechten in en rondom Malmedy en Bastogne tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze indrukwekkende gebeurtenissen worden door verschillende musea belicht.

Ook als u met kleine kinderen op kampeervakantie bent, hoeft u zich geen zorgen te maken. Plopsa Coo is een van populairste pretparken in België en is goed bereikbaar met de auto. Ook is er ieder jaar een groot middeleeuws festival in de ruïne van kasteel Herbreumont, waar kinderen mee kunnen doen aan middeleeuwse spelletjes en een heus ridder- of prinsessendiploma kunnen verdienen. Voor oudere kinderen is een bezoek aan het Euro Space Center of het Formule 1-circuit van Spa Francorchamps zeker de moeite waard.

De Ardennen: een fantastische vakantie is dichterbij dan u denkt!